[:mk]Интересни информации[:en]Interesting Information[:sr]Zanimljive Informacije[:]

ЧЕКОР ПО ЧЕКОР ДО ВЕШТО ОБОЕНИ ВЕЛИГДЕНСКИ ЈАЈЦА

ЧЕКОР ПО ЧЕКОР ДО ВЕШТО ОБОЕНИ ВЕЛИГДЕНСКИ ЈАЈЦА

Прв чекор: Доколку се одлучите Велигденските јајца да ги обоите во една боја, а тоа е традиционалната Црвена боја, потребно е свежите јајца да ги изберете или купите со темна (жолта) кора…

Повеќе

Старински начин на фарбање велигденски јајца

Старински начин на фарбање велигденски јајца

Покрај многубројните нови техники и методи за фарбање на велигденските јајаца, голем број на домаќинки и понатаму јајцата ги фарбаат со кромид. Потребни се љушпи од кромид, вода, оцет и јајца…

Повеќе

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ВЕЛИГДЕН

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ВЕЛИГДЕН

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ВЕЛИГДЕН Велигден  е еден од најголемите христијански празници. Тогаш го славиме воскресението на Исус Христос, кој според преданијата се искупува за гревовите на целото човештво, распнат на крстот. Светиот обичај на Велигден е најмногу поврзан со бојадисување, размената и кршењето со јајца за здравје.

Повеќе

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ЈАЈЦЕТО

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ЈАЈЦЕТО

     ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ЈАЈЦЕТО Мајката кокошка го превртува нејзиното јајце околу 50 пати днево, со цел жолчката да не се залепи на лушпата. Просечната кокошка произведува околу 300 јајца годишно. Започнувајќи на возраст од 19 недели, таа останува продуктивна во текот на 12 месеци. Како

Повеќе

КАКО СЕ ОДБЕЛЕЖУВА ВЕЛИГДЕН ВО СВЕТОТ?

КАКО СЕ ОДБЕЛЕЖУВА ВЕЛИГДЕН ВО СВЕТОТ?

КАКО СЕ ОДБЕЛЕЖУВА ВЕЛИГДЕН ВО СВЕТОТ? Велигден е еден од најубавите и најважните христијански празници. Тоа е денот кога христијаните насекаде во светот го слават воскресението на Исус Христос, па заедно и во убава атмосфера се радуваат. Но покрај религиозните ритуали и обичаи кои се прават на

Повеќе

СВЕТСКИ ДЕН НА ЈАЈЦЕТО

СВЕТСКИ ДЕН НА ЈАЈЦЕТО

СВЕТСКИ ДЕН НА ЈАЈЦЕТО Официјалниот празник на јајцата во светот се одбележува од 1996 година кога било предложено со Виенската конвенција секоја година на вториот петок од октомври да се одбележува денот на јајцето. Целта била да се сврти вниманието на значењето на овој производ која има

Повеќе

ВНИМАВАЈТЕ НА ЖОЛТО – ЗЕЛЕНАТА БОЈА КАЈ ВАРЕНИТЕ ЈАЈЦА

ВНИМАВАЈТЕ НА ЖОЛТО - ЗЕЛЕНАТА БОЈА КАЈ ВАРЕНИТЕ ЈАЈЦА

ВНИМАВАЈТЕ НА ЖОЛТО – ЗЕЛЕНАТА БОЈА КАЈ ВАРЕНИТЕ ЈАЈЦА Дали сте се запрашале зошто, многу често под лушпата на велигденските јајца се гледа жолто – зелено обојување? Тоа може да се види не само кај велигденските јајца, туку и кај секое јајце кое долго време се вари.

Повеќе

ПАЛЕТА 7 НАГРАДУВА СПОДЕЛИ И ДОБИЈ!

ПАЛЕТА 7 НАГРАДУВА  СПОДЕЛИ И ДОБИЈ!

Сподели и добиј: СЕКОЈА НЕДЕЛА: По 3 Велигденски Пакета за Обојување, Декорирање и Украсување на најмалку 350 Велигденски јајца… ГЛАВНА НАГРАДА за најубава Велигденска фотографија: Летување на ЛЕФКАДА за 2 Особи со Вклучен превоз „ЛЕТО 2016“…

Повеќе

ТРАДИЦИЈА, КВАЛИТЕТ И ДОВЕРБА
ДПТУ ПАЛЕТА 7 дооел
ул. Герника бр. 81
1000 Скопје, Македонија
Тел/Факс: +389 2 2793 087
Моб: +389 78 266 793; +389 78 266 585
Е-маил: info@paleta7.com