[:mk]Интересни информации[:en]Interesting Information[:sr]Zanimljive Informacije[:]

(Македонски) ПРВОТО ЈАЈЦЕ ИМА МАГИЧНА МОЌ

(Македонски) ПРВОТО ЈАЈЦЕ ИМА МАГИЧНА МОЌ

(Македонски) ПРВОТО ЈАЈЦЕ ИМА МАГИЧНА МОЌ
За првото јајце се верува дека има магиска моќ, па затоа неговото место е под иконата. Во народните преданија се вели дека со него се лекуваат одредени болести. Обичаите велат дека домаќинката не треба да биде гладна кога започнува со вапсувањето на јајцата…

Opširnije

(Македонски) ВЕЛИГДЕН – Радост и верба во животот

(Македонски) ВЕЛИГДЕН - Радост и верба во животот

(Македонски) По седумнеделните пости со кој се прочистува и душата и телото и со кој Христијаните се сообразуваат со подвигот на Господ, кој во пустината постел 49 дена следува најголемиот Христијански празник Христовото Воскресение-Велигден…

Opširnije

(Македонски) КАКО СЕ ПРЕСМЕТУВА ДАТУМОТ ЗА ВЕЛИГДЕН?

(Македонски) КАКО СЕ ПРЕСМЕТУВА ДАТУМОТ ЗА ВЕЛИГДЕН?

Žao nam je, ne postoji prevod za ovaj proizvod još. Vidite na Македонски ili Амерички Енглески.

Opširnije

(Македонски) 7 НЕДЕЛИ ПРЕД ВЕЛИГДЕН – ВЕЛИКИ ПОКЛАДИ – ПРОЧКА

(Македонски) 7 НЕДЕЛИ ПРЕД ВЕЛИГДЕН - ВЕЛИКИ ПОКЛАДИ - ПРОЧКА

(Македонски) Овој празник доаѓа по неколкуте големи зимски празници и ги поврзува големиот број пролетни празници. Кога станува збор за празникот Прочка не смеат да се изостават деновите што му предходат на овој празник…

Opširnije

(Македонски) ВЕЛИГДЕНСКИ ПОСТИ

(Македонски) ВЕЛИГДЕНСКИ ПОСТИ

(Македонски) ВЕЛИГДЕНСКИ ПОСТИ
Постот не значи само откажување од мрсна и обилна храна, туку и контрола на страстите, откажување од пијанства, веселби и радости. Светите отци постот го нарекуваат мајка на здравјето, а и современиот начин на исхрана сè повеќе му придава значење на постот, односно на откажувањето од храната од животинско потекло.

Opširnije

(Македонски) ВЕЛИГДЕНСКО ЈАЈЦЕ

(Македонски) ВЕЛИГДЕНСКО ЈАЈЦЕ

Žao nam je, ne postoji prevod za ovaj proizvod još. Vidite na Македонски ili Амерички Енглески.

Opširnije

(Македонски) КАКВО Е ЗНАЧЕЊЕТО НА ВЕЛИГДЕН?

(Македонски) КАКВО Е ЗНАЧЕЊЕТО НА ВЕЛИГДЕН?

Žao nam je, ne postoji prevod za ovaj proizvod još. Vidite na Македонски ili Амерички Енглески.

Opširnije

(Македонски) СИМБОЛИТЕ НА ВЕЛИГДЕН

(Македонски) СИМБОЛИТЕ НА ВЕЛИГДЕН

(Македонски) СИМБОЛИТЕ НА ВЕЛИГДЕН
Од бојадисувањето и размената на јајца, до Велигденските зајчиња, карневалите и обредните лепчиња, сите традиции имаат длабоки корени во минатото…

Opširnije

(Македонски) ЛЕГЕНДА ЗА ВЕЛИГДЕНСКОТО ЗАЈЧЕ

(Македонски) ЛЕГЕНДА ЗА ВЕЛИГДЕНСКОТО ЗАЈЧЕ

Žao nam je, ne postoji prevod za ovaj proizvod još. Vidite na Македонски ili Амерички Енглески.

Opširnije

(Македонски) СЕКОЈА БОЈА НА ЈАЈЦЕТО ИМА СВОЕ ЗНАЧЕЊЕ

(Македонски) СЕКОЈА БОЈА НА ЈАЈЦЕТО ИМА СВОЕ ЗНАЧЕЊЕ

(Македонски) СЕКОЈА БОЈА НА ЈАЈЦЕТО ИМА СВОЕ ЗНАЧЕЊЕ
– Црвена – божествена љубов, надеж
– Жолта – светло, среќа
– Црна – вечност…

Opširnije

TRADICIJA, KVALITET I POVJERENJE
DPTU PALETA 7 dooel
ul. Gernika br. 81
1000 Skoplje, Makedonija
Tel/Faks: +389 2 2793 087
Mob: +389 78 266 793; +389 78 266 585
E-mail: info@paleta7.com