СЕКОЈА БОЈА НА ЈАЈЦЕТО ИМА СВОЕ ЗНАЧЕЊЕ

СЕКОЈА БОЈА НА ЈАЈЦЕТО ИМА СВОЕ ЗНАЧЕЊЕ

Бојадисаните јајца се симбол на новиот живот и се неодминлив дел од Велигден и велигденските обичаи. Боите можат да бидат различни – од жолта, сина, виолетова, црвена, сина, зелена и други. Која и да ја изберете нивната цел е иста – да се израдуваат децата и да покажеме како веруваме во новиот живот.

Но, дали знаевте дека секоја боја си има свое значење? – еве кое

– Црвена – божествена љубов, надеж
– Жолта – светло, среќа
– Црна – вечност
– Кафеава – среќа
– Бела – чистота, невиност
– Портокалова – издржливост и сила
– Зелена – раст
– Виолетова – надеж и вистина
– Сина и Тиркизна – здравје

Исто така, и знаците на јајцата имаат свое симболично значење: – круг околу јајцето е вечност,

– круговите околу јајцето означува вечност,
– точките се солзите од Марија,
– триаголникот е симбол на светото Тројство.

Како украсни предмети кои станаа дел од велигденската традиција служат пилиња, зајачиња, кокошки, петли како и комбинација од сите при правењето декорации, без разлика дали ќе се решите да ги правите сами или да ги купите.

шарени јајца

ТРАДИЦИЈА, КВАЛИТЕТ И ДОВЕРБА
ДПТУ ПАЛЕТА 7 дооел
ул. Герника бр. 81
1000 Скопје, Македонија
Тел/Факс: +389 2 2793 087
Моб: +389 78 266 793; +389 78 266 585
Е-маил: info@paleta7.com