Posts

ШАРАЊЕ И ФАРБАЊЕ НА ВЕЛИГДЕНСКИ ЈАЈЦА СО ОРИЗ

ШАРАЊЕ И ФАРБАЊЕ НА ВЕЛИГДЕНСКИ ЈАЈЦА СО ОРИЗ

По седумнеделните пости со кој се прочистува и душата и телото и со кој Христијаните се сообразуваат со подвигот на Господ, кој во пустината постел 49 дена следува најголемиот Христијански празник Христовото Воскресение-Велигден…

Повеќе

ШАРАЊЕ И ФАРБАЊЕ НА ВЕЛИГДЕНСКИ ЈАЈЦА СО ЛАСТИЧИЊА

ШАРАЊЕ И ФАРБАЊЕ НА ВЕЛИГДЕНСКИ ЈАЈЦА СО ЛАСТИЧИЊА

КРЕАТИВНА ИДЕА ШАРАЊЕ И ФАРБАЊЕ НА ВЕЛИГДЕНСКИ ЈАЈЦА СО ЛАСТИЧИЊА ШАРАЊЕ ЈАЈЦА СО ЛАСТИЧИЊА ПОТРЕБЕН МАТЕРИЈАЛ: – Бои за јајца од ПАЛЕТА 7 (боја по избор) – Ластичиња – Алкохолен оцет – Масло за готвење – Украсна  слама од ПАЛЕТА 7 (боја по избор)

Повеќе

ВЕЛИГДЕН – Радост и верба во животот

ВЕЛИГДЕН - Радост и верба во животот

По седумнеделните пости со кој се прочистува и душата и телото и со кој Христијаните се сообразуваат со подвигот на Господ, кој во пустината постел 49 дена следува најголемиот Христијански празник Христовото Воскресение-Велигден…

Повеќе

КАКО СЕ ПРЕСМЕТУВА ДАТУМОТ ЗА ВЕЛИГДЕН?

КАКО СЕ ПРЕСМЕТУВА ДАТУМОТ ЗА ВЕЛИГДЕН?

КАКО СЕ ПРЕСМЕТУВА ДАТУМОТ ЗА ВЕЛИГДЕН? Сите знаеме дека Велигден е празник со непостојана дата за празнување. Денот не го менува, а датумот го менува. Може да биде во април, а и во мај. Временското растојание, од кога до кога може да се падне Велигден е определено

Повеќе

7 НЕДЕЛИ ПРЕД ВЕЛИГДЕН – ВЕЛИКИ ПОКЛАДИ – ПРОЧКА

7 НЕДЕЛИ ПРЕД ВЕЛИГДЕН - ВЕЛИКИ ПОКЛАДИ - ПРОЧКА

Овој празник доаѓа по неколкуте големи зимски празници и ги поврзува големиот број пролетни празници. Кога станува збор за празникот Прочка не смеат да се изостават деновите што му предходат на овој празник…

Повеќе

ЧЕКОР ПО ЧЕКОР ДО ВЕШТО ОБОЕНИ ВЕЛИГДЕНСКИ ЈАЈЦА

ЧЕКОР ПО ЧЕКОР ДО ВЕШТО ОБОЕНИ ВЕЛИГДЕНСКИ ЈАЈЦА

Прв чекор: Доколку се одлучите Велигденските јајца да ги обоите во една боја, а тоа е традиционалната Црвена боја, потребно е свежите јајца да ги изберете или купите со темна (жолта) кора…

Повеќе

Старински начин на фарбање велигденски јајца

Старински начин на фарбање велигденски јајца

Покрај многубројните нови техники и методи за фарбање на велигденските јајаца, голем број на домаќинки и понатаму јајцата ги фарбаат со кромид. Потребни се љушпи од кромид, вода, оцет и јајца…

Повеќе

СВЕТСКИ ДЕН НА ЈАЈЦЕТО

СВЕТСКИ ДЕН НА ЈАЈЦЕТО

СВЕТСКИ ДЕН НА ЈАЈЦЕТО Официјалниот празник на јајцата во светот се одбележува од 1996 година кога било предложено со Виенската конвенција секоја година на вториот петок од октомври да се одбележува денот на јајцето. Целта била да се сврти вниманието на значењето на овој производ која има

Повеќе

ПАЛЕТА 7 НАГРАДУВА СПОДЕЛИ И ДОБИЈ!

ПАЛЕТА 7 НАГРАДУВА  СПОДЕЛИ И ДОБИЈ!

Сподели и добиј: СЕКОЈА НЕДЕЛА: По 3 Велигденски Пакета за Обојување, Декорирање и Украсување на најмалку 350 Велигденски јајца… ГЛАВНА НАГРАДА за најубава Велигденска фотографија: Летување на ЛЕФКАДА за 2 Особи со Вклучен превоз „ЛЕТО 2016“…

Повеќе

ТРАДИЦИЈА, КВАЛИТЕТ И ДОВЕРБА
ДПТУ ПАЛЕТА 7 дооел
ул. Герника бр. 81
1000 Скопје, Македонија
Тел/Факс: +389 2 2793 087
Моб: +389 78 266 793; +389 78 266 585
Е-маил: info@paleta7.com