[:mk]Интересни информации[:en]Interesting Information[:sr]Zanimljive Informacije[:]

ПРВОТО ЈАЈЦЕ ИМА МАГИЧНА МОЌ

ПРВОТО ЈАЈЦЕ ИМА МАГИЧНА МОЌ

ПРВОТО ЈАЈЦЕ ИМА МАГИЧНА МОЌ
За првото јајце се верува дека има магиска моќ, па затоа неговото место е под иконата. Во народните преданија се вели дека со него се лекуваат одредени болести. Обичаите велат дека домаќинката не треба да биде гладна кога започнува со вапсувањето на јајцата…

Повеќе

ВЕЛИГДЕН – Радост и верба во животот

ВЕЛИГДЕН - Радост и верба во животот

По седумнеделните пости со кој се прочистува и душата и телото и со кој Христијаните се сообразуваат со подвигот на Господ, кој во пустината постел 49 дена следува најголемиот Христијански празник Христовото Воскресение-Велигден…

Повеќе

КАКО СЕ ПРЕСМЕТУВА ДАТУМОТ ЗА ВЕЛИГДЕН?

КАКО СЕ ПРЕСМЕТУВА ДАТУМОТ ЗА ВЕЛИГДЕН?

КАКО СЕ ПРЕСМЕТУВА ДАТУМОТ ЗА ВЕЛИГДЕН? Сите знаеме дека Велигден е празник со непостојана дата за празнување. Денот не го менува, а датумот го менува. Може да биде во април, а и во мај. Временското растојание, од кога до кога може да се падне Велигден е определено

Повеќе

7 НЕДЕЛИ ПРЕД ВЕЛИГДЕН – ВЕЛИКИ ПОКЛАДИ – ПРОЧКА

7 НЕДЕЛИ ПРЕД ВЕЛИГДЕН - ВЕЛИКИ ПОКЛАДИ - ПРОЧКА

Овој празник доаѓа по неколкуте големи зимски празници и ги поврзува големиот број пролетни празници. Кога станува збор за празникот Прочка не смеат да се изостават деновите што му предходат на овој празник…

Повеќе

ВЕЛИГДЕНСКИ ПОСТИ

ВЕЛИГДЕНСКИ ПОСТИ

ВЕЛИГДЕНСКИ ПОСТИ
Постот не значи само откажување од мрсна и обилна храна, туку и контрола на страстите, откажување од пијанства, веселби и радости. Светите отци постот го нарекуваат мајка на здравјето, а и современиот начин на исхрана сè повеќе му придава значење на постот, односно на откажувањето од храната од животинско потекло.

Повеќе

ВЕЛИГДЕНСКО ЈАЈЦЕ

ВЕЛИГДЕНСКО ЈАЈЦЕ

ВЕЛИГДЕНСКО ЈАЈЦЕ Јајцето е најпопуларниот симбол на најсветлиот Христијански празник. Традиционално пред Велигден, во секој дом се бојадисуваат јајца кои го симболизираат воскреснувањето и почетокот на нов живот. Тоа е еден од најубавите и највеселите православни обичаи кој се негува до ден денес. ШТО СИМБОЛИЗИРА ВЕЛИГДЕНСКОТО ЈАЈЦЕ?

Повеќе

КАКВО Е ЗНАЧЕЊЕТО НА ВЕЛИГДЕН?

КАКВО Е ЗНАЧЕЊЕТО НА ВЕЛИГДЕН?

КАКВО Е ЗНАЧЕЊЕТО НА ВЕЛИГДЕН? Велигден е празник над празниците, центар на православната вера. Со доаѓањето на Велигден, се празнува победата на животот над смртта. Велигден и празниците поврзани со него секоја година паѓаат на различен датум. Пред одбележувањето на најголемиот христијански празник, претходи четириесетдневен пост. Постот

Повеќе

СИМБОЛИТЕ НА ВЕЛИГДЕН

СИМБОЛИТЕ НА ВЕЛИГДЕН

СИМБОЛИТЕ НА ВЕЛИГДЕН
Од бојадисувањето и размената на јајца, до Велигденските зајчиња, карневалите и обредните лепчиња, сите традиции имаат длабоки корени во минатото…

Повеќе

ЛЕГЕНДА ЗА ВЕЛИГДЕНСКОТО ЗАЈЧЕ

ЛЕГЕНДА ЗА ВЕЛИГДЕНСКОТО ЗАЈЧЕ

ЛЕГЕНДА ЗА ВЕЛИГДЕНСКОТО ЗАЈЧЕ Велигденското зајче е едно од најраспространетите и најпознати симболи на Велигден. Како се родила идејата за зајчето и каква е неговата улога во празникот? Гласините за Велигденскиот зајак почнуваат уште од Хӏӏӏ век, од регионот на денешна Германија. Таму секоја пролет луѓето изразувале

Повеќе

СЕКОЈА БОЈА НА ЈАЈЦЕТО ИМА СВОЕ ЗНАЧЕЊЕ

СЕКОЈА БОЈА НА ЈАЈЦЕТО ИМА СВОЕ ЗНАЧЕЊЕ

СЕКОЈА БОЈА НА ЈАЈЦЕТО ИМА СВОЕ ЗНАЧЕЊЕ
– Црвена – божествена љубов, надеж
– Жолта – светло, среќа
– Црна – вечност…

Повеќе

ТРАДИЦИЈА, КВАЛИТЕТ И ДОВЕРБА
ДПТУ ПАЛЕТА 7 дооел
ул. Герника бр. 81
1000 Скопје, Македонија
Тел/Факс: +389 2 2793 087
Моб: +389 78 266 793; +389 78 266 585
Е-маил: info@paleta7.com